Riittävä ja laadukas uni tukee hyvinvointia laaja-alaisesti

Riittävän nukkumisen ja laadukkaan unen arvostus tuntuu lopultakin nousseen ansaitsemaansa asemaan. Enää ei naureskella "kuolema kuittaa univelat"-lausahduksille, vaan hyvää unta on alettu pitää tärkeänä osana ihmisen kokonaisvaltaista hyvinvointia. Nukkumisesta on tullut lähestulkoon trendikästä ja tähän trendiin kannattaakin hurahtaa!

Riittävä uni on erittäin tärkeää jaksamiselle ja yleiselle hyvinvoinnille, sillä unen aikana aivot, kuten muukin elimistö, palautuvat päivän rasituksista. Univaje vaikuttaa elimistöön negatiivisesti kuten mikä tahansa muukin stressitekijä. Elimistö näyttää kokevan unen puutteen uhkatilaksi, joka laukaisee eräänlaisen puolustusreaktion. Pitkään jatkuva univaje tiedetäänkin ihmiselle monin tavoin haitalliseksi. 

Uni on välttämätöntä palautumisaikaa etenkin tietotyötä tekevän aivoille. Luovuus kukkii, tarkkaavaisuus on terävä ja ongelmanratkaisukyky leikkaa, kun nukkuu riittävästi. Hyvässä unessa elimistö palautuu kokonaisvaltaisesti, opitut asiat tallentuvat pitkäkestoiseen muistiin ja kaiken tämän seurauksena yleinen elämänlaatu ja jaksaminen arjessa paranee.

Unta kohti iltarutiineilla – ota yrtit avuksi

Tiedetään, että stressaantuneena uni ei ole laadultaan palauttavaa vaan voi jäädä pinnalliseksi. Siksi olisi tärkeää pyrkiä rauhoittumaan ilta-aikaan unta kohden. Tämän voi toteuttaa luomalla itselleen esim. rauhoittavia iltarutiineja, jotka laskevat kehon ja mielen kierroksia päivän hulinoista. Sauna, avanto, jooga, kupponen lämmintä teetä - kaikki nämä rentouttavat laadukasta unta varten.

Monien yrttien koetaan sekä helpottavan unen saantia että parantavan sen laatua. Esimerkiksi kamomillan, laventelin ja valeriaanan vaikutuksia uneen on raportoitu jo satojen vuosien ajalta. Pukka on yhdistänyt vanhan tietämyksen tiedot funktionaalisiksi ja hyvänmakuisiksi luomuteejuomiksi, jotka soveltuvat erityisesti ilta-aikaan nautittaviksi. Pukka Night Time-tee on jo iltateeklassikko, jonka pehmeä maku muodostuu kauranverson-, kamomillan- ja laventelinkukanuutteista. Lisäksi tee sisältää valeriaanaa ja tulsia eli pyhää basilikaa. 

Uutuutena on nyt myös saatavilla mehukas Night Time Berry-iltatee, joka rauhoittaa kamomillan, laventelin ja valeriaanan voimin, mutta se sisältää myös terveellisiä marjauutteita ja echinaceaa (punahattu-uutetta). Mustaherukka, ruusun- ja seljanmarja sisältävät runsaasti vitamiineja ja muidenkin marjojen tapaan aimo annoksen flavonoideja.

Ministry of Tean luomuiltatee The Big Sleep puolestaan sisältää kamomillaa, sitruunamelissaa, valeriaanaa ja rooibosta, ja se on miellyttävän makunsakin vuoksi noussut yhdeksi sarjan suosituimmista teelaaduista kautta maailman.

Laske stressitasojasi luonnollisesti magnesiumilla

Kivennäisaineista erityisesti magnesium tunnetaan kehoa rauhoittavista ominaisuuksistaan. Se auttaa elimistöä palautumaan esimerkiksi treenin jälkeen ja tukee ylikuormittunutta hermostoa. Ihon kautta erinomaisesti elimistöön imeytyvä Nordic Health Magnesium Sleep Body Lotion rentouttaa väsyneitä lihaksia, rauhoittaa aisteja ja mieltä, mikä mahdollistaa syvemmän ja säännöllisemmän unirytmin. Voide sisältää rentouttavan yhdistelmän erittäin korkealaatuista magnesiumia sekä laventelin ja kamomillan eteerisiä öljyjä, joita on käytetty rauhoittumisen ja nukahtamisen tukena jo satojen vuosien ajan. Nordic Health Magnesium Sleep Body Lotion -voidetta kannattaa kokeilla myös levottomiin jalkoihin – ilmiö, joka voi hankaloittaa nukahtamista.

Helpota myös lapsen nukahtamista

Nukahtamis- ja univaikeudet eivät ole tuntemattomia lastenkaan kohdalla. Lasten unensaannin parantamisessa rauhoittavat iltarutiinit ovat yhtä tärkeitä kuin aikuisillekin. Lasten oman Nordic Health Sleep Lotion Junior -voiteen levityksestä voi luoda mukavan tapahtuman päivän päätteeksi, mikä auttaa lastakin rentoutumaan unta kohden. Korkealaatuista ja turvallista Nordic Health Sleep Lotion Junior -voidetta kannattaa testata myös ns. kasvukipujen vaivaamille junioreille hieromalla voidetta iltaisin erityisesti jalkoihin. Valikoimastamme löytyy myös lapsille tehty melatoniini, jossa on lapselle sopiva ja turvallinen määrä melatoniinia. 

Melatoniinin ja yrttien yhdistelmistä lempeää apua

Tarvittaessa melatoniinista on tutkitusti apua nukahtamisvaikeuksissa. Siihen voikin turvallisin mielin ajoittain tukeutua, sillä sitä pidetään verrattain turvallisena apuna nukahtamisongelmissa eikä se useimmille näytä aiheuttavan erityisempiä sivuvaikutuksiakaan. Melatoniini on elimistössämme luontaisesti esiintyvä ns. pimeähormoni. Melatoniinin eritys lisääntyy hämärän myötä ja vähenee nimensä mukaisesti aamun sarastaessa. Lisänä nautittu melatoniini tukee elimistön omaa melatoniinin tuottoa ja auttaa lyhentämään nukahtamisaikaa.

Monen luottotuote jo vuosien takaa on bertil´s Unisin, joka sisältää maltillisen määrän melatoniinia ja lisäksi laaja-alaisen kehoa ja mieltä rentouttavan yrttiyhdistelmän. Sitruunamelissan, kärsimyskukan ja L-teaniinin levollistava yhdistelmä lisää lempeällä tavalla kehon univalmiutta ja pieni määrä melatoniinia auttaa nukahtamaan. Koska Unisinin melatoniinipitoisuus on matala, voi sen levollistavaa vaikutusta kokeilla ja hyödyntää myös päiväsaikaan, jos olo on ylenmäärin stressaantunut. Makrobioksen kolmivaikutteinen Melatoniini 1,9 mg + rauhoittavat yrtit puolestaan sisältää vahvan pitoisuuden melatoniinia ja tehokkaan yrttiyhdistelmän unen kokonaisvaltaiseen tukemiseen. Valeriaana ja kärsimyskukka rauhoittavat kehoa ja mieltä unta varten, melatoniini auttaa nukahtamaan ja sitruunamelissa auttaa ylläpitämään unta - kaikki unen osa-alueet on siis erinomaisesti huomioitu.

HyvinvointiTuotetietoa