Piristystä ja tukea vastustuskyvylle tyrnistä

Oletko yksi niistä reippaista ulkoilmaihmisistä, jotka suuntaavat joka syksy länsirannikolle villejä tyrnimarjoja poimimaan? Vai oletko ehkä istuttanut tyrnipensaat helposti kotipihallesi? Kaikilla meistä ei ole mahdollisuutta herkutella tuoreilla tyrnimarjoilla. Kaikki eivät myöskään siedä marjan kirpeää makua, vaikka tietävät niiden olevan valtavan terveellisiä. Nyt tyrnimarjojen hurjasta elinvoimasta nauttiminen on onneksi helpompaa kuin koskaan. Tyrnin tehoaineet on nimittäin saatavissa helposti yhdessä kapselissa.

Tyrnin (Hippophae rhamnoides) laajat käyttökohteet ja terveysvaikutukset ovat olleet tiedossa jo vuosisatojen, ellei vuosituhansien ajan. Tyrnin valtamaissa Kiinassa ja Venäjällä tyrniä osattiin hyödyntää jo silloin, kun omia seutujamme asuttivat vasta ensimmäiset turkiksenpyytäjät. Miljoonat ihmiset maailmassa käyttävät tänäkin päivänä tyrniä mm. tuoreina ja kuivattuina marjoina, mehuna, öljynä tai pensaan lehdistä uutettuina juomina. Eri kasvinosien on käytännössä todettu sisältävän eri tehoaineita ja soveltuvan moniin eri käyttötarkoituksiin.

Tyrni on C-vitamiinipommi

Meillä Suomessa yleisin tyrnistä jalostettu terveystuote on tyrnimehu. Sen yleisin käyttötarkoitus on edelleen vastustuskyvyn tukeminen. Tyrnimarja onkin todellinen C-vitamiinipommi -100 g tyrnimarjoja sisältää n. 250 mg C-vitamiinia. Huikea määrä, kun sitä vertaa virallisena saantisuosituksena pidettyyn 80 mg:aan.

Tyrnimarjan ainutlaatuiset flavonolit

C-vitamiini ei ole tyrnin ainoa aarre. C-vitamiinin saantisuositus täyttyy tosiasiassa hyvinkin helposti monipuolista ruokavaliota noudattamalla. Todellisia tyrnin jalokiviä ovat ns. flavonoleihin luettavat tehoaineet; isoramnetiini, kversetiini ja kemferoli. Isoramnetiini on saanut nimensä tyrnin latinankielisestä nimestä, koska sitä ei ole tavattu yhtä suuria määriä mistään muusta kasvista.

Tyrni osaa suojautua taudinaiheuttajia ja ankaria olosuhteita vastaan

Em. flavonolit muodostavat yhdessä C-vitamiinin kanssa tyrnimarjalle tärkeän suojan ulkoisia taudinaiheuttajia ja tuhohyönteisiä vastaan. Jokainen tyrninviljelijä tietää, ettei tyrnipensasta tarvitse myrkyttää muiden puutarhan hyötykasvien tapaan. Samat yhdisteet suojaavat marjaa myös auringon haitallisilta UV-säteiltä. Luonnossahan tyrni kasvaa meren rannoilla ja vuorten rinteillä ilman vähäisintäkään varjoa. Ilman tehokkaita suoja-aineita tyrnin hedelmälihan sisältämä ainutlaatuinen öljy härskiintyisi hyvin nopeasti pilalle. Vaan eipä härskiinny – luonto on viisas.

Terveyshyötyjä myös ihmisille

Tyrnin suoja-aineet eivät suojaa ainoastaan itse marjaa vaan mitä todennäköisimmin myös sen syöjiä. Näistä syy-yhteyksistä on tehty jo monia rohkaisevia tutkimuksia. Niiden laajuus ei kuitenkaan vielä riitä uuden Cochrane -raportin kirjoittamiseen saati EU:n viranomaisten terveysväittämään. Sekin päivä vielä koittanee, sillä kaikki olemassa oleva teoriatieto ja vuosisatojen aikaiset kansanperinteet tukevat tiiviisti toisiaan.

Vitakaupasta löydät kotimaiset ja korkealaatuiset Omega7™-Kaksoistyrniöljykapselit tukemaan vastustuskykyäsi. Suomalaisten suosikki jo yli 25 vuoden takaa.

Kirjoittaja:

Juha Sihvonen, FM
Tuotepäällikkö
Bertil´s Health Oy

Hyvinvointi