Manuka-hunaja – kaukaisen saaren ihme

Meille niin kaukainen Uusi-Seelanti on eksoottinen ja rikas niin kulttuuriltaan kuin luonnoltaan. Kauan sitten muusta mantereesta irtautunut saari pysyi pitkään koskemattomana ja eristyneenä, jolloin kasvikunta ja eläimistö pääsi kehittymään omaan tahtiinsa ja aivan omanlaisekseen. Yksi Uuden-Seelannin luonnon tuottamista ainutlaatuisista antimista on Manuka-hunaja, jota ei saada mistään muualta.

Ikivanhaa perimätietoa

Manuka-hunaja on ns. yksikukkaishunajaa eli mehiläiset keräävät sitä vain teepuiden heimoon kuuluvan pensasmaisen Manuka-puun (Leptospermum scoparium) kukista. Teepuut ovat tunnettuja antimikrobisista ominaisuuksistaan eikä Manuka-puukaan tee tässä poikkeusta. Uuden-Seelannin alkuperäiskansa, maorit, ovat käyttäneet Manuka-puun lehtiä ja kuorta laajalti erilaisiin tarkoituksiin, niin ulkoisesti kuin sisäisestikin. Tieto juuri tämän puun vaikutuksista lienee todennäköisesti havaittu kauan sitten kokemuksen kautta, ja sen jälkeen asiasta on tullut osa heimon kansanlääkintäperinnettä. Manukaa hyödynnettiin monipuolisesti heimon terveydenhoidossa, mutta sitä käytettiin myös yleisenä kehoa vahvistavana rohdoksena.

Tieteelliset tutkimukset

Myöhemmin perimätieto Manuka-puun ominaisuuksista levisi saarelle saapuneiden uudisasukkaiden joukkoon, jotka totesivat että siitä tuntui olevan hyötyä uuden asuinympäristön aiheuttamia vaivoja vastaan. Uudisasukkaat toivat mukanaan myös mehiläistarhauksen ja Manuka-hunajaa ryhdyttiin hiljalleen tuottamaan laajemmin. Kuitenkin vasta niinkin myöhään kuin vuonna 2006 Manuka-hunajan erityisyys todistettiin myös tieteellisesti. Dresdenin yliopiston professori Thomas Henle teki tutkimuksia Manuka-hunajalla ja onnistui löytämään sen bioaktiivisuuden salaisuuden. Manuka-hunajan salaisuudeksi osoitettiin sen sisältämä erittäin runsas määrä metyyliglyoksaalia (MGO). Metyyliglyoksaali kuuluu luontaisena ainesosana jokaiseen hunajaan, mutta Manuka-hunajaan metyyliglyoksaalia kertyy huomattavasti normaalia hunajaa enemmän johtuen Manuka-puun ominaisuuksista (100-1000 mg/kg vs. 1-10 mg/kg muut hunajat). MGO on antibakteerinen kemikaali, jota muodostuu hunajaan sokerin hajoamistuotteena.

Asteikot kertovat vahvuuden

Manuka-hunajalle on olemassa pääasiallisesti kolme yleisesti käytettyä vahvuusluokitusta, MGO-asteikko, TA-asteikko (Total Activity) ja UMF-asteikko (Unique Manuka Factor). Kaikille näille on yhteistä se, että mitä suurempi tuotteen asteikon luku on, sitä suurempi on sen MGO-pitoisuus ja siis sitä vahvempi katsotaan myös sen vaikutuksen olevan. Tehotuotanto on hiipinyt Manuka-hunajankin tuotantoon ja siksi olisi viisainta suosia Manuka-hunajaa hankkiessaan luomulaatua välttyäkseen torjunta-aineilta ja valmistuksessa mahdollisesti käytettäviltä kemikaaleilta. Tärkeää on myös, että tuote on pastöroimaton, jolloin voi olla varma, että hunajan bioaktiiviset ainesosat ovat säilyttäneet tehonsa.

Monikäyttöinen ja maistuva terveyspommi

Käyttötavoiltaan Manuka-hunaja ei merkittävästi eroa tavallisesta hunajasta. Sen maku on vahvan aromikas, kinuskimainenkin ja sen vuoksi se sopii erinomaisesti makeuttajaksi, kunhan muistaa ettei kuumenna sitä voimakkaasti, jottei sen arvokas bioaktiivisuus kärsi. Ulkoisesti monet käyttävät sitä ihonhoidossa ärtyneelle iholle ja vaikkapa hyönteisten puremiin. Parhain ja varmasti maukkain tapa nauttia arvokasta Manuka-hunajaa on ottaa sitä sisäisesti lusikallinen päivässä ruokavalion lisänä. Manuka-hunajahan on ravitsemuksellisesti erittäin monipuolinen, sillä se sisältää runsaasti mm. aminohappoja, kalsiumia, kaliumia, kuparia, B-vitamiineja, rautaa, magnesiumia, mangaania, fosforia ja sinkkiä.  

Monikäyttötuote siis parhaimmasta päästä! Vitakaupasta löydät maahantuomamme laadukkaat Manuka-hunajat: Wedderspoonin Manuka-hunaja KF 12, Sonnentorin Manuka-hunaja TA 25+ ja Manuka Honey Drops TA10+ -pastilit

 

 

    Tuotetietoa