Clearspring Matcha – luomuteen rollsroyce

Raikkaan vihreää matchateetä on nautittu Japanissa teeseremonian yhteydessä jo ainakin 900 vuoden ajan ja buddhalaiset munkit ovat käyttäneet sitä virkistävänä ja keskittymistä parantavana juomana pitkien meditaatioiden yhteydessä.

Mitä matchateejauhe on?

Matchateejauhe on erittäin hienojakoista ja se jauhetaan perinteisin menetelmin kaikkein korkealaatuisimmista teepensaan (Camellia Sinensis) lehdistä.

Clearspringin matchaan käyttämä tee viljellään korkealla seudulla Kioton perinteisellä Ujin teenviljelyalueella, joka on suojassa ympäristösaasteilta. Viljely tapahtuu ikivanhoin menetelmin ilman torjunta-aineita tai kemiallisia lannoitteita puhtaan laadun varmistamiseksi. Luontaisen tuholaistorjunnan hoitaa alueen rikas hyönteistö.

Matchan viljelyn loppuvaiheen viimeisiksi viikoiksi teepensaat peitetään varjoon, jotta niihin kertyisi mahdollisimman paljon klorofylliä eli lehtivihreää. Tästä johtuukin matchajauheen voimakkaan vihreä väri. Vain täysin virheettömät lehdet kerätään, kuivataan ja jauhetaan käsin kivimortteleissa aivan puuterimaiseksi jauheeksi.

Matchateen kasvuolosuhteet, sadonkorjuuaika ja hieman erilaiset käsittelytavat tuottavat eriasteisia laatuja. Niin sanottua seremonialaatua (ceremonial grade) pidetään korkeimpana. Se valmistetaan nuorista, huolella valikoiduista teepensaan lehdistä ja sen maku on erittäin pehmeä, raikas ja jopa hieman hedelmäinen. Myöhemmin kerätyt laadut ovat maultaan aavistuksen karvaampia ja vahvempia. Ne sopivatkin käytettäväksi arkisempana juomana tai vaikkapa ruuanlaitossa ja leivonnassa.

Koska matchatee liukenee veteen ja se nautitaan "kokonaan", on suositeltavaa käyttää vain luomulaatuista teetä torjunta-ainejäämien välttämiseksi. Yleisesti ollaan sitä mieltä, että olisi mahdollisesti myös viisainta pyrkiä välttämään Kiinassa tuotettuja matchateelaatuja, sillä niistä on usein löydetty epäpuhtauksia ja haitta-aineita.

Teejuoman valmistus: vajaa teelusikallinen (1g) teejauhetta sekoitetaan kuumaan veteen (ei kiehuvaan, jotta teen terveyshyödyt säilyvät) perinteisesti teevispilällä kevyesti vispaten tai modernimmin esimerkiksi maidonvaahdottimen avulla.

Avattu matchateepakkaus kannattaa aina säilyttää jääkaapissa, jotta sen raikkaus säilyisi tuoreena.

Tuotetietoa